WASABI
Chrzan japoński, wasabia japońska, wasabi (Eutrema japonica) – gatunek rośliny z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Jest uprawiany w Japonii, w Korei i na Tajwanie.
Posiada zastosowanie kulinarne i lecznicze ; przejawia działanie grzybobójcze, bakteriobójcze oraz niewielkie moczopędne, pobudza wydzielanie soków trawiennych, zaleca się w niestrawności, zatruciu rybami, w niedokwaśności, a nawet bezsoczności, zewnętrznie w okładach łagodzących dolegliwości reumatyczne, nerwobóle i mięśniobóle. Utarty świeży korzeń może być użyty tak samo jak zwykły chrzan. Jest jednak od niego dużo ostrzejszy i bardziej piekący, w smaku bardzo podobny, ale z lekką nutką goryczy. W Polsce świeży niedostępny w sklepach, często używa się proszku o nazwie "wasabi", w którego składzie nie występuje chrzan japoński, a jedynie chrzan pospolity i gorczyca oraz barwniki. Występuje też w tubce, w postaci pasty gotowej do użytku, zawierającej do kilku procent oryginalnej rośliny. Wasabi jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Należy jednak bardzo uważać podczas dawkowania z powodu smaku wielokrotnie ostrzejszego od tradycyjnego chrzanu ze słoika. Pasta wasabi ma moc porównywalną ze świeżo startym chrzanem tradycyjnym.