TERIYAKI

Teriyaki (jap. 照り焼き) – japońska technika kulinarna, polegająca na pieczeniu bądź grillowaniu mięsa lub ryb w specjalnej marynacie zwanej tare. W samej Japonii najbardziej popularne są różne rodzaje ryb przyrządzonych w ten sposób, zaś na Zachodzie raczej mięsa.

Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć, świecić), gdyż marynata na potrawie błyszczy pod wpływem dużej ilości cukru w sosie. Główne składniki marynaty to sos sojowy, słodkie sake – mirin oraz cukier albo miód.

Etykiety
Pokaż wyniki (1)
TERIYAKI
Widok:
Na stronie:
Sortuj po:

Best before 26/07/2024

Realizacja 2-3 dni
  • Kraj pochodzenia:
  • Yamasa
  • Pojemność w litrach:
    • 1,8
  • Waga opakowania [kg]:
    • 2,2
  • Opakowanie zbiorcze / szt.:
    • 6