MIRIN
Mirin (jap. 味醂) – słodka, płynna przyprawa o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania ryżu lekko sfermentowanego przy pomocy pleśni ryżowej Aspergillus oryzae z wódką ryżową shōchū.
Początkowo mirin pełnił funkcję napoju, jednak od końca epoki Edo jest używany w kuchni japońskiej jako przyprawa do przyrządzania potraw. Niewielka ilość mirinu używana jest do dań z ryb w celu usunięcia "rybiego" zapachu. Mirin stanowi również jeden ze składników marynaty teriyaki. Należy odróżnić prawdziwy mirin (tzw. hon mirin), sprzedawany w sklepach z sake i dobrych supermarketach od często spotykanych podróbek o obniżonej zawartości alkoholu.
Best before 27/03/2025
- Kraj pochodzenia:
- Producent:
- KIN MAI
- Pojemność w litrach:
- 18
- Waga opakowania [kg]:
- 21
CJW Mirin Imbir i Śliwki 830ml x 12
Indeks katalogowy: 402015A
Best before 12/06/2025
CJW Mirin Liscie laurowe 410ml x 20
Indeks katalogowy: 402017
Best before 12/12/2024
CJW Mirin liść laurowy 830ml x 12
Indeks katalogowy: 402018
Best before 24/07/2024