MIRIN

Mirin (jap. 味醂) – słodka, płynna przyprawa o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania ryżu lekko sfermentowanego przy pomocy pleśni ryżowej Aspergillus oryzae z wódką ryżową shōchū.

Początkowo mirin pełnił funkcję napoju, jednak od końca epoki Edo jest używany w kuchni japońskiej jako przyprawa do przyrządzania potraw. Niewielka ilość mirinu używana jest do dań z ryb w celu usunięcia "rybiego" zapachu. Mirin stanowi również jeden ze składników marynaty teriyaki. Należy odróżnić prawdziwy mirin (tzw. hon mirin), sprzedawany w sklepach z sake i dobrych supermarketach od często spotykanych podróbek o obniżonej zawartości alkoholu.

Etykiety

Pokaż wyniki (2)
MIRIN
Widok:
Na stronie:
Sortuj po:

Mirin CJW 410ml

12szt./karton

Indeks katalogowy: 402001

Realizacja 2-3 dni
  • CJW
  • Pojemność w litrach:
    • 0,41
  • Waga opakowania [kg]:
    • 5,16
  • Opakowanie zbiorcze / szt.:
    • 12
  • Kraj pochodzenia:
    • Korea Południowa

Mirin `CJW` 1,8L

6szt./karton

Indeks katalogowy: 402002

Data ważności

Realizacja 2-3 dni
  • CJW
  • Pojemność w litrach:
    • 1,8
  • Waga opakowania [kg]:
    • 2
  • Opakowanie zbiorcze / szt.:
    • 6
  • Kraj pochodzenia:
    • Korea Południowa