MIRIN

Mirin (jap. 味醂) – słodka, płynna przyprawa o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania ryżu lekko sfermentowanego przy pomocy pleśni ryżowej Aspergillus oryzae z wódką ryżową shōchū.

Początkowo mirin pełnił funkcję napoju, jednak od końca epoki Edo jest używany w kuchni japońskiej jako przyprawa do przyrządzania potraw. Niewielka ilość mirinu używana jest do dań z ryb w celu usunięcia "rybiego" zapachu. Mirin stanowi również jeden ze składników marynaty teriyaki. Należy odróżnić prawdziwy mirin (tzw. hon mirin), sprzedawany w sklepach z sake i dobrych supermarketach od często spotykanych podróbek o obniżonej zawartości alkoholu.

Widok:
Na stronie:
Sortuj po:

Mirin Kin Mai 18L

Indeks katalogowy: 402008

  • Pojemność w litrach: 18
  • Waga opakowania [kg]: 21
Dostępne
Realizacja 2-3 dni

Mirin `CJW` 10kg

10kg

Indeks katalogowy: 402003

  • Producent: CJW
  • Waga opakowania [kg]: 10,6
Dostępne
Realizacja 2-3 dni