SOJOWY
Sos sojowy (jap. 醤油 shōyu) – japoński sos fermentowany, wytwarzany z mieszaniny soi, pszenicy, wody i soli. Przez dodanie do niej pleśni (jap. kōji) o nazwie Aspergillus oryzae albo Aspergillus sojae, drożdży i bakterii kwasu mlekowego tworzy się zacier, który dojrzewa i następnie jest wyciskany i filtrowany.
Jest to jedna z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, obecnie używana także w kuchniach tradycji zachodniej.
W zależności od kraju pochodzenia, szczegółów receptury i dodanych przypraw sos nabiera różnej konsystencji i smaku. W kuchni chińskiej jest gęsty i słony, indonezyjskiej – rzadki i słodki, japońskiej – bardzo rzadki i słony.
Best before 03/04/2024
- Lokalizacja paletowa 02:
- Lokalizacja paletowa 01:
- Lokalizacja paletowa 05:
- Lokalizacja paletowa 03:
- Lokalizacja paletowa 06:
- Lokalizacja paletowa 04:
- Lokalizacja paletowa 07:
- Lokalizacja Paletowa 08:
- Lokalizacja paletowa 09:
YAMASA Sos sojowy 500ml 6szt./karton
Indeks katalogowy: 400004
Best before 28/02/2026
Best before 08/11/2025
Best before 31/08/2025
Best before 17/10/2025