MISO

Miso (jap. 味噌 miso) – tradycyjna gęsta pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży.

Najczęściej gęsta pasta używana jest do sosów, kiszonych (piklowanych) warzyw lub mięs, a także miksowana z dashi, tworząc miso-shiru  (jap. 味噌汁 miso-shiru), popularną w Japonii zupę.  

Dzięki wysokiej zawartości białka oraz bogactwu witamin i substancji mineralnych, miso odgrywała najważniejszą rolę żywieniową w feudalnej Japonii. Miso nadal jest bardzo rozpowszechniona zarówno w tradycyjnej kuchni japońskiej, jak i w nowoczesnym żywieniu. Miso jest przeważnie słona, lecz smak i aromat zależą od wielu czynników i składników użytych w czasie procesu fermentacji. Istnieje szeroka gama odmian miso – słone, słodkawe, ziemiste, owocowe i pikantne.

Etykiety
Pokaż wyniki (2)
MISO
Widok:
Na stronie:
Sortuj po:

Miso jasne (Toku Shiro) 20kg

32szt./paleta

Indeks katalogowy: 409005

  • Kraj pochodzenia:
  • MIKO
  • Waga netto [kg]:
    • 20
  • Waga opakowania [kg]:
    • 21,5

  • Kraj pochodzenia:
  • MIKO
  • Waga netto [kg]:
    • 1
  • Waga opakowania [kg]:
    • 1,01
  • Opakowanie zbiorcze / szt.:
    • 10