MISO

Miso (jap. 味噌 miso) – tradycyjna gęsta pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży.

Najczęściej gęsta pasta używana jest do sosów, kiszonych (piklowanych) warzyw lub mięs, a także miksowana z dashi, tworząc miso-shiru  (jap. 味噌汁 miso-shiru), popularną w Japonii zupę.  

Dzięki wysokiej zawartości białka oraz bogactwu witamin i substancji mineralnych, miso odgrywała najważniejszą rolę żywieniową w feudalnej Japonii. Miso nadal jest bardzo rozpowszechniona zarówno w tradycyjnej kuchni japońskiej, jak i w nowoczesnym żywieniu. Miso jest przeważnie słona, lecz smak i aromat zależą od wielu czynników i składników użytych w czasie procesu fermentacji. Istnieje szeroka gama odmian miso – słone, słodkawe, ziemiste, owocowe i pikantne.

Etykiety
Pokaż wyniki (5)
MISO
Widok:
Na stronie:
Sortuj po:

Best before 25/07/2024

  • Kraj pochodzenia:
  • MIKO
  • Waga netto [kg]:
    • 1
  • Waga opakowania [kg]:
    • 1,01
  • Opakowanie zbiorcze / szt.:
    • 10

Zupa miso z cebulą JP/ 8porcja(155,2g)

x 10 x 2

Indeks katalogowy: 409013

Best before 30/05/2025

Realizacja 2-3 dni

SHINJUICHI miso suppen wakem

"MIKO"(190,4X10)X2

Indeks katalogowy: 409015

Best before 30/05/2025

Realizacja 2-3 dni

Best before 27/01/2025

Realizacja 2-3 dni

S&B Aka zupa miso 30gx6

Indeks katalogowy: 577200AE

Realizacja 2-3 dni