MISO

Miso (jap. 味噌 miso) – tradycyjna gęsta pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży.

Najczęściej gęsta pasta używana jest do sosów, kiszonych (piklowanych) warzyw lub mięs, a także miksowana z dashi, tworząc miso-shiru  (jap. 味噌汁 miso-shiru), popularną w Japonii zupę.  

Dzięki wysokiej zawartości białka oraz bogactwu witamin i substancji mineralnych, miso odgrywała najważniejszą rolę żywieniową w feudalnej Japonii. Miso nadal jest bardzo rozpowszechniona zarówno w tradycyjnej kuchni japońskiej, jak i w nowoczesnym żywieniu. Miso jest przeważnie słona, lecz smak i aromat zależą od wielu czynników i składników użytych w czasie procesu fermentacji. Istnieje szeroka gama odmian miso – słone, słodkawe, ziemiste, owocowe i pikantne.

Etykiety

Widok:
Na stronie:
Sortuj po:

Miso jasne MIKO 300g_PROMOCJA

(300g x 8) x 4

Numer katalogowy: 409012P

  • Waga opakowania [kg]: 0,34
Dostępne
Realizacja 2-3 dni

Miso jasne MIKO 300g

300g x 8

Numer katalogowy: 409012

  • Waga netto [kg]: 0,3
  • Waga opakowania [kg]: 0,34
Dostępne
Realizacja 2-3 dni

Miso jasne (Toku Shiro) 20kg

Numer katalogowy: 409005

  • Waga netto [kg]: 20
  • Waga opakowania [kg]: 21,5
Dostępne

Miso pasta 1kg

1kg x 10

Numer katalogowy: 409010

  • Waga netto [kg]: 1
  • Waga opakowania [kg]: 1,01
  • Opakowanie zbiorcze / szt.: 10
Dostępne