SAKE

Sake (jap: 日本 酒 nihon-shu, dosłownie "japoński alkohol") - jest to japoński napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego ryżu.

W Europie i większości krajów poza Japonią słowo "sake" oznacza niskoprocentowy napój alkoholowy (13-17%), wytwarzany przez fermentację ryżu uprzednio skażonego pleśnią Aspergillus oryzae.

W krajach anglosaskich sake jest czasami nazywana winem ryżowym, chociaż jego produkcja jest bardziej podobna do produkcji piwa. W Polsce błędne przekonanie jest takie, że sake to japońska wódka. Rzeczywiście istnieją wersje sake z dodatkiem mocnego alkoholu, ale sam sake nie jest destylatem (takim jak wódka, brandy, whisky), ale napojem alkoholowym produkowanym bez procesu destylacji. Proces produkcji jest podobny do warzenia z drożdżami. Więc Sake nie jest ani wódką, ani winem, ani piwem. W porównaniu do wina i piwa zawiera więcej aminokwasów i peptydów.

Etykiety
Pokaż wyniki (1)
SAKE
Widok:
Na stronie:
Sortuj po:

  • Kraj pochodzenia:
  • Producent:
    • KIN MAI
  • Pojemność w litrach:
    • 18
  • Waga opakowania [kg]:
    • 19
  • Zawartość alkoholu w %:
    • 14