MIRIN
Mirin (jap. 味醂) – słodka, płynna przyprawa o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania ryżu lekko sfermentowanego przy pomocy pleśni ryżowej Aspergillus oryzae z wódką ryżową shōchū.
Początkowo mirin pełnił funkcję napoju, jednak od końca epoki Edo jest używany w kuchni japońskiej jako przyprawa do przyrządzania potraw. Niewielka ilość mirinu używana jest do dań z ryb w celu usunięcia "rybiego" zapachu. Mirin stanowi również jeden ze składników marynaty teriyaki. Należy odróżnić prawdziwy mirin (tzw. hon mirin), sprzedawany w sklepach z sake i dobrych supermarketach od często spotykanych podróbek o obniżonej zawartości alkoholu.
Pokaż wyniki (7)
MIRIN
Widok:
Na stronie:
Sortuj po:
Best before 01/03/2025
Realizacja 2-3 dni
Best before 27/03/2025
Realizacja 2-3 dni
- Kraj pochodzenia:
- Producent:
- KIN MAI
- Pojemność w litrach:
- 18
- Waga opakowania [kg]:
- 21
Best before 12/06/2025
Realizacja 2-3 dni
Best before 24/07/2024
Realizacja 2-3 dni