SOJOWY
Sos sojowy (jap. 醤油 shōyu) – japoński sos fermentowany, wytwarzany z mieszaniny soi, pszenicy, wody i soli. Przez dodanie do niej pleśni (jap. kōji) o nazwie Aspergillus oryzae albo Aspergillus sojae, drożdży i bakterii kwasu mlekowego tworzy się zacier, który dojrzewa i następnie jest wyciskany i filtrowany.
Jest to jedna z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, obecnie używana także w kuchniach tradycji zachodniej.
W zależności od kraju pochodzenia, szczegółów receptury i dodanych przypraw sos nabiera różnej konsystencji i smaku. W kuchni chińskiej jest gęsty i słony, indonezyjskiej – rzadki i słodki, japońskiej – bardzo rzadki i słony.
YAMASA Sos sojowy 500ml 6szt./karton
Indeks katalogowy: 400004
YAMASA Sos sojowy mniej slony 18L
Indeks katalogowy: 400005
YAMASA Sos sojowy Yakiniku 1,8 L 1,8x 6
Indeks katalogowy: 400013
04.07.2023