SAKE
Sake (jap: 日本 酒 nihon-shu, dosłownie "japoński alkohol") - jest to japoński napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego ryżu.
W Europie i większości krajów poza Japonią słowo "sake" oznacza niskoprocentowy napój alkoholowy (13-17%), wytwarzany przez fermentację ryżu uprzednio skażonego pleśnią Aspergillus oryzae.
W krajach anglosaskich sake jest czasami nazywana winem ryżowym, chociaż jego produkcja jest bardziej podobna do produkcji piwa. W Polsce błędne przekonanie jest takie, że sake to japońska wódka. Rzeczywiście istnieją wersje sake z dodatkiem mocnego alkoholu, ale sam sake nie jest destylatem (takim jak wódka, brandy, whisky), ale napojem alkoholowym produkowanym bez procesu destylacji. Proces produkcji jest podobny do warzenia z drożdżami. Więc Sake nie jest ani wódką, ani winem, ani piwem. W porównaniu do wina i piwa zawiera więcej aminokwasów i peptydów.
- Kraj pochodzenia:
- Producent:
- KIN MAI
- Pojemność w litrach:
- 18
- Waga opakowania [kg]:
- 19
- Zawartość alkoholu w %:
- 14
- Kraj pochodzenia:
- Producent:
- Lotte Bakhwa
- Pojemność w litrach:
- 0.7
- Waga opakowania [kg]:
- 1.3
- Zawartość alkoholu w %:
- 14
- Opakowanie zbiorcze / szt.:
- 12