MIRIN

Mirin (jap. 味醂) – słodka, płynna przyprawa o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania ryżu lekko sfermentowanego przy pomocy pleśni ryżowej Aspergillus oryzae z wódką ryżową shōchū.

Początkowo mirin pełnił funkcję napoju, jednak od końca epoki Edo jest używany w kuchni japońskiej jako przyprawa do przyrządzania potraw. Niewielka ilość mirinu używana jest do dań z ryb w celu usunięcia "rybiego" zapachu. Mirin stanowi również jeden ze składników marynaty teriyaki. Należy odróżnić prawdziwy mirin (tzw. hon mirin), sprzedawany w sklepach z sake i dobrych supermarketach od często spotykanych podróbek o obniżonej zawartości alkoholu.

Etykiety
Pokaż wyniki (6)
MIRIN
Widok:
Na stronie:
Sortuj po:

Realizacja 2-3 dni
  • Kraj pochodzenia:
  • CJW
  • Pojemność w litrach:
    • 0,41
  • Waga opakowania [kg]:
    • 5,16
  • Opakowanie zbiorcze / szt.:
    • 12

CJW Mirin Imbir i Śliwki 1,8L

6szt./karton

Indeks katalogowy: 402002

Data ważności

Realizacja 2-3 dni
  • Kraj pochodzenia:
  • CJW
  • Pojemność w litrach:
    • 1,8
  • Waga opakowania [kg]:
    • 2
  • Opakowanie zbiorcze / szt.:
    • 6

OTG Mirin 900ml x15

Indeks katalogowy: 402010

Realizacja 2-3 dni

CJW Mirin Imbir i Śliwki 830ml x 12

Indeks katalogowy: 402015A

Realizacja 2-3 dni

Liście laurowe Mirin 410ml x 20

Indeks katalogowy: 402017

Realizacja 2-3 dni

CJW Mirin liść laurowy 830ml x 12

Indeks katalogowy: 402018

Realizacja 2-3 dni